Vlnr: Janet, Frank en Peggy Meeuws en Henk en Anita Verspeek. (Foto: Hein van Bakel)

Uitvaartcentrum van de toekomst: Tijd van koffie en cake is voorbij

vrijdag 18 december 2015 - 11:30|Maarten Driessen

SOMEREN/ASTEN - Het uitvaartcentrum van de toekomst moet vooral ook het uitvaartcentrum voor Someren én Asten worden. De familie Meeuws is geworteld in Someren, in Asten kent iedereen de familie Verspeek als uitvaartondernemer. Samen brengen ze het beste van beiden bijeen in hun nieuwe gebouw aan de Acaciaweg in Someren, dat komend weekend haar deuren voor het eerst opent.

Het alarm loeit door Uitvaartcentrum Someren Asten op deze dinsdagmiddag. Van paniek is echter geen sprake. In de aanloop naar de open dag komende zondag wordt alles nog eens getest, zo ook het alarm. Een onderneming zoals deze is er volgens Frank Meeuws en Henk Verspeek in de regio niet. Een rondleiding levert daarom de ene na de andere verbazing op. Wie bij een begrafenis aan een droevige kerkelijke mis met na afloop een plakje cake denkt, moet hier eens komen kijken. ‘’We gaan steeds meer het leven vieren. Je ziet dat bij een uitvaart naast een traan, ook vaak ruimte is voor een lach’’, zegt Meeuws. Zo kunnen families ook hier kiezen voor een avondwake, maar dan in een andere vorm. Onderdeel van het centrum is namelijk uitvaartcafé Avondgroet. ‘’Ook hier wordt een dienst gehouden, maar na afloop is er een biertje, worstje en een bittergarnituur.’’

Rouwsuites
De aula bevat 250 zitplaatsen en heeft een open en kleurrijk karakter. Via een trap kom je terecht op het balkon vanuit waar je de dienst -eventueel zelfs via een tv-scherm- kunt volgen. Er worden altijd opnames gemaakt, die de nabestaanden op een stickje mee naar huis krijgen. Een herdenkingsdienst of viering kan live op een computer gevolgd worden, waardoor ook oom en tante in Australië erbij kunnen zijn. Het gebouw bevat drie rouwsuites. Die naam is niet overdreven. In de ruimtes met de namen Strabrechtse Heide, De Vennen en De Peel is een speciaal gedeelte waar dierbaren opgebaard kunnen worden. Aangrenzend ligt een ruimte die in een huiselijke sfeer is ingericht. Compleet met televisie en radio kun je daar makkelijk een aantal uren vertoeven. In het vernieuwende centrum worden oude patronen losgelaten; ‘’De tijd van alleen koffie en cake is voorbij.’’ Belangrijk daarbij is wel dat de keuze aan de nabestaanden is. De mogelijkheden lopen uiteen van modern tot (enigszins) traditioneel.

'We gaan steeds meer het leven vieren'

Leermeester
Broer en zus Frank en Janet Meeuws nemen de dagelijkse leiding op zich. Henk en Anita Verspeek doen een stapje terug. Zij blijven op de achtergrond waar nodig hun diensten aanbieden. Hun rol in het project is er echter wel degelijk een van belang. Het bedrijf achter het uitvaartcentrum heet daarom ook Meeuws Verspeek Uitvaartverzorging. ‘’We zijn er trots op dat we de naam van Henk en Anita mogen gebruiken. Henk is met zijn jarenlange ervaring een leermeester voor mij’’, zegt Meeuws, die zelf sinds 2010 als zelfstandig ondernemer aan de slag is. Anderzijds looft Verspeek de jonge ondernemers van Meeuws voor hun frisse blik op de uitvaartwereld. Verspeek zit al sinds 1984 in het uitvaartwereldje. Sinds 1987 is hij ook eigen baas. Negen jaar geleden probeerde hij de voormalige St. Jozefkerk aangrenzend aan zijn rouwcentrum aan de Ceresstraat in Asten over te nemen om daar een groot uitvaartcentrum voor de twee gemeenten te realiseren. Maar omdat zowel de gemeente Asten als het bisdom dwarszaten, ging er een streep door die plannen. Verspeek zag vervolgens in een samenwerking met Meeuws dé kans om alsnog zo’n centrum te bouwen, nu in Someren. Omdat Verspeek geen opvolger heeft was dit zijn kans om het bedrijf voort te zetten, en zelf geruisloos naar de achtergrond te treden.

Vertrouwd
Van belang is dat voor zowel inwoners van Asten als van Someren alles vertrouwd blijft. De telefoonnummers van beiden blijven daarom ook ongewijzigd. De locatie dicht tegen de grens met Asten kon volgens hen niet beter. ‘’We hebben ondernemers uit onze gemeenten betrokken bij de bouw. Een stukje kruisbestuiving.’’ Het rouwcentrum aan de Ceresstraat in Asten blijft voorlopig gewoon in gebruik. De komende jaren moet blijken of het centrum behouden moet worden of dat men kan kijken naar een andere bestemming.

Naast het uitvaartcentrum ligt kinderopvang Korein. Meeuws en Verspeek krijgen vaak de vraag of het niet vreemd is, het leven en de dood zo dicht bij elkaar. Integendeel, zeggen zij. ‘’Vanuit Korein hebben ze al aangeboden om kinderen van de nabestaanden of bezoekers van een dienst op te vangen als dat nodig is. En de kinderen van Korein krijgen nog een rondleiding’’, zegt Meeuws. Het gebouw is zo ingericht dat niemand kisten van binnen naar buiten en andersom ziet gaan. In een ruime garage worden deze in en uit de auto geladen. Binnen heeft Kees Velings van De Platte Vonder uit Someren-Eind een eigen ruimte. Zijn team gaat de catering verzorgen.

Open dagen
Het uitvaartcentrum is zaterdag en zondag geopend voor geïnteresseerden. Op zaterdag kan iedereen tussen 13.00 uur en 17.00 uur binnenlopen. De open dag op zondag duurt van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Tags