V.l.n.r. Burgemeester Dilia Blok, directeur-bestuurder Wocom Marinus Biemans en wethouder Louis Swinkels.
V.l.n.r. Burgemeester Dilia Blok, directeur-bestuurder Wocom Marinus Biemans en wethouder Louis Swinkels.

Nieuwe sociale huurwoningen Someren-Eind stapje dichterbij

Algemeen 340 keer gelezen

SOMEREN/SOMEREN-EIND - Afgelopen maandag hebben de gemeente Someren en woningcorporatie Wocom een anterieure overeenkomst getekend. Met deze ondertekening wordt een belangrijke stap gezet in de bouw van 21 sociale huurwoningen aan de Vijzelstraat in Someren-Eind. Een belangrijke impuls voor de noodzakelijke woningbouw in de gemeente. 

De anterieure overeenkomst is een verplicht onderdeel van de door Wocom aangevraagde omgevingsvergunning. In die overeenkomst staat onder andere het type woningen en de doelgroep beschreven en wie welke kosten voor zijn of haar rekening neemt. “Als gemeente werken we graag mee aan plannen die zorgen voor meer betaalbare huurwoningen in Someren. Omdat het hier ook nog eens levensloopbestendige woningen betreft, zorgt dit bovendien voor een stukje doorstroming als de nieuwe bewoners een woning in Someren achterlaten”, geeft burgemeester Dilia Blok aan. Hiermee doelt zij op de voorrangsregeling van de woningcorporatie waardoor een derde van de nieuwbouwwoningen bestemd is voor mensen die in de gemeente Someren een huurwoning van Wocom verlaten en een derde voor mensen die in dezelfde gemeente wonen, waarbij het niet uitmaakt of ze al een woning van Wocom huren. Het laatste deel gaat naar overige woningzoekenden. “Bouwen in de kernen is belangrijk en zeker ook voor alle doelgroepen. Fijn dat dit plan er nu is”, vult wethouder Louis Swinkels aan. “Omdat het hier een inbreidingslocatie betreft tussen bestaande woningen, was de voorbereiding extra zorgvuldig.” Zo vond de gemeente het belangrijk dat omwonenden al in een vroegtijdig stadium werden geïnformeerd en betrokken bij de bouwplannen. 

Sloop-nieuwbouw

Wocom wil op de Vijzelstraat verouderde woningen vervangen door duurzame en energiezuinige woningen en er zelfs meer woningen aan toevoegen om het woningtekort aan te pakken. Zo wil de corporatie op deze locatie 21 nieuwe sociale huurappartementen realiseren op de plek waar 9 verouderde woningen worden gesloopt. Dit worden nultredenwoningen voor senioren, waarbij de woonkamer, keuken, badkamer, toilet en de slaapkamer gelijkvloers zijn. 

In Someren-Eind wil de woningcorporatie al langere tijd nieuwe sociale huurwoningen toevoegen. “Bij dit project hebben we gezocht naar een goede balans tussen wonen, parkeren en groen”, vertelt Marinus Biemans, directeur-bestuurder bij Wocom. “Het worden de eerste WoonST woningen in Someren. Een concept dat we samen met corporaties en gemeenten uit deze regio hebben ontwikkeld om de bouwkosten laag te houden en sneller te bouwen.” De omgevingsvergunning voor de woningen is ingediend. “We hopen eind 2024 met de bouw te starten.” Geïnteresseerden kunnen zich als woningzoekende inschrijven op Wooniezie.nl. Op dit regionale woningverdeelsysteem worden de woningen volgend jaar aangeboden. Op www.wocom.nl/vijzelstraat staat meer informatie over de woningen en de doorstroomregeling.

Prestatieafspraken

Eind 2023 tekende de woningcorporatie nog nieuwe prestatieafspraken met de gemeente Someren en Bewonersraad de Pan, de organisatie die de belangen behartigt van de Wocom-huurders. Voor dit jaar en de periode tot en met 2027 zijn er afspraken gemaakt over beschikbaarheid van woningen, verduurzaming, betaalbaarheid, leefbaarheid en samenwerking en uitvoering. In de afspraken staat ook dat Wocom nieuwe sociale huurwoningen wil bouwen in de gemeente Someren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant